çorlu pilates

Çorlu'da Hamile Pilatesi

Çorlu'da Hamile Pilatesi

Çorlu'da Hamile Pilatesi

Gebelik dönemi yaşam çizgimizin en doğal aynı zamanda da en mucizevi dönemlerinden biri.

2010 senesinden beri stüdyolarımızda her yaştan hamileyle, tüm hamilelik haftalarında pilates yapma imkanım oldu fakat doğru bir egzersiz yapmanın ne kadar önemli olduğunu kendi hamileliğimde çok daha iyi anladım.

Uyku bozuklukları, bel, boyun, sırt ağrıları, ayakları bacakları kocaman yapan ödemler, çarpıntılar, aşırı terleme, hareketsizliğin verdiği yorgunluk, gebelik şekeri, başlayacak yepyeni bir hayatın getirdiği endişeler… kısacası hamilelik döneminin son derece normal olan ama hayatı oldukça zorlaştıran tüm yönlerine düzenli ve doğru egzersizle dur diyebilirsiniz. Etkileri çok daha rahat atlatılır hale getirebilirsiniz bu sırada da oldukça yoğun geçecek bebeğinizin ilk aylarına güzelce hazırlanabilirsiniz.

Elbette ki hiç hareket etmemeniz gereken, kısıtlı hareketlere izin veren bazı gebelikler de var ama bunlar başka bir yazının konusu. Gelin burada herhangi bir kısıtlaması olmayan hamilelerdenseniz nasıl doğru egzersiz yapacaksınız onlara bakalım.

Öncelikle pilates, yoga, yüzme gibi egzersizlere gebeliğin 12. Haftasından sonra başlanması öneriliyor. Bunun sebebi, olası düşüklerin ya da sonlanan gebeliklerin %80inin bu dönemde olması ve tutunma süresinin akıllarda bir soru bırakmadan geride bırakılması. İlk günden itibaren yapılabilecek şeyse düzenli ve hafif tempolu yürüyüşler. Üstüne basa basa dikkat edilmesi gereken noktaysa doktor onayı. Gebeler bu yolculukta birlikte yürüdükleri kadın doğum doktorlarından mutlaka her konuda onay almalılar.

12. haftadan sonra başlayan ve bir engel yoksa doğumun gerçekleştiği ana kadar devam eden en doğru egzersizlerin başındaysa pilates gelmektedir.

Pilates gebelikle oluşan postür değişimlerine karşı en iyi dayanağınızdır. Sırtı ve kolları kuvvetlendirmek esas hedeflerinden biri olduğu için sadece gebelikte değil sonrasında emzirirken ve bebeği taşırken size en büyük yardımcıdır. Pelvik taban kaslarına kuvvet ve kontrol sağladığı için normal doğum ihtimalini arttırırken, doğum sonrası toparlamayı hızlandırır. Pilateste uygulanan nefes şekil olarak normal doğum esnasında aldığınız nefese benzer bu sebeple iyi bir alışkanlık yaratır. Dolaşımı düzenleyicidir. Pilates, gebelik hormonlarının sebep olabileceği eklemlerdeki aşırı esnekliğe karşı da eklem etrafındaki kasları kuvvetlendirerek koruma sağlar. Özellikle bel ve kalça bölgesinde yoğun ağırlıktan oluşan ağrılara en doğru esneme hareketleriyle ilaç gibi gelir. Ve belki de en önemlisi anne adayının kendine ve bebeğine zaman ayırması, daha aynı bedende yaşarlarken birlikte bir aktivite yapmaları müthiş bir bağlılığa ilk adım olurken, anne adayına da cesaret ve öz güven kazandırır.